masoka

Sophia staat voor alle activiteiten die te maken hebben met filosofie en wijsheid, waarbij philo-sophia, de liefde voor de wijsheid centraal staat.

Al tijdens mijn studie moraalwetenschappen, en zeker ook daarna tijdens het werken aan mijn proefschrift, werd me steeds duidelijker dat de academische wereld niet per se de plek is waar wijsheid gevonden kan worden. Wijsheid, of het verlangen daarnaar, impliceren voor mij een innerlijk transformatieproces. Wijsheid is geen kennis die je verdere leven onberoerd laat. Het is een vorm van direct weten of ervaren die je 'invalt' als je open en leeg genoeg bent. Het is het (steeds voortgaande) resultaat van het gaan van een spirituele of innerlijke weg.

Door het schrijven van artikelen, eerst eerder academisch daarna voor een breder publiek, probeer ik de vruchten van mijn academische en persoonlijke onderzoek te delen. Daarnaast geef ik ook regelmatig lezingen over de onderwerpen waar ik me al in verdiept heb: spirituele oefeningen en omvorming in de antieke filosofie, met name in de Stoa; meditatieve beoefening en transformatie in het Theravada-boeddhisme; de ontwikkeling van heilzame emoties enz.

Tot slot geef ik gastcolleges oosterse religie en filosofie bij de Academie voor Geesteswetenschappen en workshops rond compassie en zelfwaardering bij de Hogeschool Utrecht.