masoka

Met theoretische bespiegelingen heeft ze weinig op. Sharon Salzberg, inmiddels enorm populair als meditatielerares in de Verenigde Staten, is meer van het aardse, het praktische. 'Ontwaken zegt me weinig. Mijn eigen verlangen is eerder om me in dit leven te bevrijden van begeerte, haat en onwetendheid. En om gaandeweg op een diepgaande manier gelukkiger te worden.' (...)

Download hier het volledig artikel

Op een grijze lentedag ontmoet ik Annemiek Schrijver bij de IKON in Hilversum. We hebben elkaar al diverse malen ontmoet, maar dit is de eerste gelegenheid voor een meer diepgaande gedachtewisseling. We trekken ons terug in de kleurrijke kantine en gaan al snel helemaal op in ons gesprek, slechts af en toe opgeschrikt door luid keukengerinkel. (...)

Download hier het volledig artikel

Zelfcompassie ... het boek van Kristin Neff met die titel lag maandenlang naar me te glimlachen bij mijn favoriete boekhandel voor ik het uiteindelijk kocht. Ik beoefende al jarenlang mettameditatie en dacht niet op dat gebied nog inspiratie nodig te hebben. Niets bleek minder waar. Kristins woorden gingen recht naar mijn hart en raakten een stuk in mij dat nog verder geheeld kon worden. Ik was zo onder de indruk van haar werk dat ik besloot om de zelfcompassietraining te gaan volgen die ze samen met haar collega, Chris Germer, ontwikkelde. Tijdens die training in het Omega Institute, een bekend spiritueel cursuscentrum in de VS, kon ik haar makkelijk strikken voor dit interview. (...)

Download hier het volledig artikel

Voor een kenner van de oosterse filosofie als Jan Bor is het niet makkelijk om zich tot één favoriete soetra te beperken. Als voormalig zen-adept kiest hij onmiddellijk voor de Hartsoetra1, maar legt daar al snel een andere, voor hem zeer wezenlijke, tekst uit de Dao De Jing naast. Een levendig en diepgaand gesprek volgt, af en toe onderbroken door een bulderende lach! (...)

Download hier het volledig artikel

Op het Happinez-festival ontmoet ik Lucia Rijker voor het eerst. Ze geeft een lezing en ik kijk geïntrigeerd toe hoe ze zich daarop voorbereidt. Ze kijkt de zaal in met een open en warme blik, helemaal bereid om contact te maken. Tegelijkertijd voel je dat ze zich innerlijk concentreert. En vanuit die innerlijke stilte begint ze te praten, zonder vooropgezet plan, de stroom volgend van haar inspiratie op dat moment. Een paar dagen later ontmoet ik haar in een Rotterdams café. Bij binnenkomst is ze een en al glamour. Maar met het afdoen van haar mooie jas en blitse zonnebril, staat ze daar weer als tijdens de lezing, open en ontvankelijk.
Een mooie start voor een openhartig gesprek. (...)

Download hier het volledig artikel

In de zomer van 2011 benam Helena Urgel, zen-non en partner van schrijver en zenmonnik Tom Hannes, zich van het leven. Ik praat met Tom en met hun toenmalige zenleraar Frank De Waele, over zelfdoding en over hoe je als boeddhist én als mens omgaat met het verdriet en de pijn erna. (...)

Download hier het volledig artikel