masoka

Enkele stoïsche houdingen en oefeningen onder de loep genomen

In onze huidige tijd vinden processen van zelfvorming vaak uitsluitend plaats in het kader van psychotherapie of van andere vormen van persoonlijkheidsvorming, of ze maken deel uit van het gaan van een spirituele weg, zowel binnen de meer traditionele spirituele tradities van bijvoorbeeld boeddhisme of christendom, als binnen allerhande vormen van 'nieuwe spiritualiteit'. Heeft de antieke filosofie, en in het bijzonder het stoïcisme, ons ook iets te leren over deze processen van zelfvorming? En kan ze zo een bijdrage leveren tot een hedendaagse spirituele levenskunst? (...)

Download hier het volledig artikel

De stoïcijnen zijn bekend om hun ethische aansporingen, maar het is vooral van hun fysica dat we veel kunnen leren bij het ontwikkelen van een moderne ecologische levenskunst. Wat waren hun opvattingen over de kosmos en kunnen we deze toepassen in onze huidige zoektocht naar een zorgzame houding ten aanzien van al-wat-leeft? (...)

Download hier het volledig artikel

In 1994 verscheen A Path with Heart, het nieuwste boek van de bekende Amerikaanse meditatieleraar Jack Kornfield. Toen ik het enkele jaren later aantrof in een idyllisch retraite-huisje op het eiland Iona raakte het mij diep. Kornfield's wijze en liefdevolle leringen zijn sindsdien een baken op mijn eigen innerlijke weg. Zijn werk zal in dit artikel mijn voornaamste leidraad zijn.(...)

Download hier het volledig artikel

Persoonlijke bespiegelingen over mijn eigen weg naar (niet-)weten...

Download hier het volledig artikel